Някои храни са толкова богати на полезни вещества, че според учените могат да забавят чувствително основните проблеми на стареенето, като сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, някои видове рак. За съжаление, всекидневната ни диета е богата на животински и транс мазнини, рафинирани въглехидрати и трапезна захар, сладкиши, готварска сол и калории, но е бедна на фибри, витамини и минерали, както и на добри за съдовете мазнини.

Суперхраните са нова страница в науката за храненето, но много бързо набират популярност в цял свят. Причината е, че съдържат не една или две полезни съставки, а поне дузина. Със своята суперконцентрация снабдяват тялото и ума с всички необходими вещества. Чисти са от химикали, пестициди, хормони и други химикали. С тях човек пречиства тялото си, може да го задоволи с необходимите хранителни съставки и дори да се излекува. Те са едновременно и лечебно средство, и храна. Tова, което правят за нашия организъм, освен че ни засищат, е че изчистват токсините от телата ни, зареждат ни с енергия, повишават имунитета ни и влияят благотворно на тонуса ни. Суперхраните идват директно от природата без никаква човешка намеса, освен опаковането и транспортирането, като по този начин запазват всичките си полезни вещества в абсолютно чист вид.

Ако се консумират редовно, тези храни ще ви помогнат да изпълните препоръките за правилно хранене, като ви осигуряват хранителните вещества, които обикновено липсват в менюто на хората. Според тези насоки, хората се нуждаят от повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти.

Суперхрани с повече от едно полезно действие:

 1. Нискомаслено или обезмаслено натурално кисело мляко
 2. Яйца
 3. Ядки
 4. Киноа
 5. Варива: леща, зрял фасул
 6. Портокали, грейпфрут, мандарини, киви
 7. Сьомга, риба тон, сардини, херинга, пъстърва
 8. Броколи, спанак, брюкселско зеле, карфиол, коприва
 9. Сладки картофи
 10. Къпини, касис, малини, ягоди, боровинки, череши, вишни
 11. Домати
 12. Овесени трици
 13. Тиква, моркови
 14. Соя, тофу
 15. Годжи Бери
 16. Спирулина
 17. Пчелни продукти
 18. Корен от мак
 19. Коластра